Horn and Cruise Control Fix

Post Reply
slunnie
Site Admin
Posts: 43
Joined: Sun Mar 05, 2017 1:15 pm

Horn and Cruise Control Fix

Post by slunnie » Tue Apr 18, 2017 5:40 am

Well this was interesting and not what I expected it to be.

The CC started working intermittently and then it stopped working.

Later I noticed the horn stopped working also.

Checked the fuse - all sweet

Bought new horns, that wasn't the fix for the horns.

Swapped the relay - not the problem either.

Tested the horn buttons which were new - all good but no horn.

Earthing is good.

Shorted out the relay and boom the horns do work!

Must be the Rotary coupler behind the steering wheel - pulled the steering wheel off and it works fine.

Test out the pins in the fuse box for the fuse. All good.

Test out the pins in the fuse box for the relay. A problem.

Verdict, the earth pin, for the switching side of the relay is disconned somewhere between the fusebox and the rotary coupler.

On the wiring diagram this looks simple, look under the dash and its like that wire in the middle of a 1000 wire loom and all wrapped up tight.

Bypass surgery on the old girl with a new wire that runs directly from the fuse box on to the rotary coupler and now the horns are working

AND the cruise control is working again too! So it turns out, the CC also picks up switching "earth" from the horn circuit in the steering wheel to operate! FTW!

Image

Image
Cheers
Slunnie


Image
Discovery II "Storm" ~ Series IIa 6cyl ute ~ Series II V8 ute

Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest